Část třetí – Bergen a cesta dále na sever
Po vydatném
spánku u Colinse, tak se jmenoval náš hostitel, se s Dukem vydáváme na
ranní osmnáctikilometrový trénink, který – jak se pozdějí ukáže – se hodí
odpoledne při samotné prohlídce Bergenu. Monča zůstává doma a to ze dvou
důvodů. Jednak naše tréninkové dávky nezvládá (nutno dodat, že to není ani její
ambice), a také se den předtím starala o společenskou část naší výpravy a
kecala s naším hostitelem do brzkých ranních hodin, zatímco já a Duke jsme nabírali síly na další
den.
Colins bydlel asi
pět kilometrů od centra a my tak proběhli asi tím nejhezčím, co druhé největší
norské město nabízí. Jenže běžet městem je jenom o trochu záživnější než to
projet autem, proto se kolem poledního vydáváme na pěší tůru městem. Kromě „povinného“
Bryggenu, což jsou rybářské (nebo něco takového) domky zapsané na dědictví
Unesco, se chystáme na vyhlášený rybí trh. Je to asi patnáct stánků, z nichž
deset prodává ryby, dva zeleninu a ovoce a zbytek salámy z losů a velryb.
Bryggen - nejstarší a nejznámější čtvrť v Bergenu |
Občas něco
ochutnáme a rozhodujeme se, že si něco dáme na cestě zpět. Mezitím procházíme
zbytek města pod mým vedením. Colins je sice v Bergenu asi půldruhého
roku, ale příliš v centru nepobývá a rozhodně není rozeným průvodcem,
takže v kombinaci s ranním tréninkem a mapou, kterou jsem studoval už
na trajektu z Dánska, volím trasu já. Bohužel neumím tady popsat, co jsme
všechno viděli, ale bylo to pěkné.
Na cestě zpátky
se stavíme na rybím trhu a po přemítání, co ochutnáme, si dávám polívku a Duke
rybí salát z krevet, račího masa a losových filet. Kromě toho nám prodejci
nabízejí ochutnávky, předhánějí se, kdo co prodá. Vzhledem k tomu, že
sortiment i ceny jsou plus mínus podobné všude, jde o to, kdo je drzejší.
Nakupující, ale i prodávající, jsou ze všech koutů světa a jsou milí, aniž by
byli vlezlí. Vždy se zeptají, odkud jsou. Jeden prodejce na nás začal mluvit
polsky, nakonec z něj vyšlo, že je původem z mexika a v polsku přímo
pracoval. Další prodavač mluvil s japonskými turisty v jejich mateřštině.
Bergen - rybí trh |
Odpoledne si
balíme věci u Colinse (přepírali jsme tam prádlo a ještě jsme potřebovali něco
usušit) a vydáváme se dále na sever. Odjíždíme kolem páté hodiny odpolední a
tak máme dost času popojet směrem k Trondheimu, přeci jenom je to více než
deset hodin poctivé jízdy a to se chceme zdržet na Trollích stezkách. Po hlavní
silnici E39 ubíhá cesta poměrně rychle a na rozdíl od předchozího dne jedinou
ferry chytáme těsně před odjezdem. Sice po vylodění vyjíždíme jako úplně
poslední a táhneme se za kolonou, ale o moc rychleji bychom stejně jet nemohli.
Večeříme u jezera
Valstravartnet kolem deváté hodiny a
chvíli potom sjíždíme z hlavní cesty. Spíme u dalšího jezera,
kterých je v Norsku bezpočet, a po ranním tréninku a dopolední kávičce
(během které píšu tento příspěvek) se vydáváme na Trollí stezky kolem
Geirangenfjordu.
No comments:
Post a Comment